HomeBlogMultimediaContactStatistieken

Fernández

18 maart 2016 22:50 - Behaeghe Manu


Weer een verassing, de naam Fernández die onze overgrootmoeder droeg, blijkt ook Baskisch te zijn.

 

Fernández (in het Catalaans Ferrandis  en in het Portugees Fernandes) is een  wijdverspreide familienaam in Spanje en Zuid-Amerika, zonder een gemeenschappelijke oorsprong. Fernández werd afgeleid van de naam Fernando, wat betekent "zoon van Fernando".

 

"Fernández" is mogelijk ook een variant van "Ferdinando" wat komt uit het Germaans: "Fredenand" of "Fridnand" (Gotisch: Frid-nanth : moed beschermer’),  maar word ook geïnterpreteerd als 'moed voor de reis' * Fard-nanth). Andere varianten van "Fernández" zijn : "Fernan", "Hernando", "Hernandez", "Ferran", "Ferrandis" .

De Arabische versie van deze naam is "Ibn Faranda". Het werd gebruikt door de Moza-rabs en muladíes in Al-Andalus.

Door de vele onafhankelijke lijnen over heel Spanje is de oorsprong van  de naam niet echt terug te vinden maar alles wijst erop dat de eersten terug te vinden zijn in Vizcaya.

  • Vizcaya: vooral in Alava vroeg terug te vinden met als aangetrouwde families: F. o H. de Iruela, F. o H. de Beraza, F. o H. de Leiva, F. o H. de Ubago, F. o H. de Vicuña, F. o H. de Soro.
  • Galicië: De naam Fernández is nauw verbonden met de naamgenoten in Vizcaya. Bijna alle Galicische lijnen hebben een Baskische oorsprong.
  • Navarra: In de wijk Estella van het dorp Espronceda komt de naam voor het eerst voor. Een tweede huis in Navarre waar deze naam opkwam is terug te vinden in het dorp Longuida.
  • Aragon: afstammelingen van de Navarra-tak.
  • Castillië: De oudste familie van Soria en later in steden als Yanguas en Agreda.
  • Murcia: Eén enkele familie Hernández of Fernández, die in het koninkrijk Murcia kwamen wonen, gaven aanleiding tot de volledige tak. Hun oorsprong bevind zich in het dorp Fuente Alama, in het arrondissement Cartagena.
  • Andalusië: Net zoals bij de Garcia’s verspreid de naam zich naar het zuiden toe samen met de Reconquista.

Volgens gegevens van het INE 2015, is het de vierde meest voorkomende achternaam in Spanje: 922.007 Spanjaarden dragen deze naam.