HomeBlogMultimediaContactStatistieken

García

12 maart 2016 21:21 - Behaeghe Manu

In mijn zoektocht naar ons Spaans verleden stoot ik dikwijls op hetzelfde probleem: de familienamen van onze voorouders zijn op zijn minst “zéér populair” te noemen. Even opgezocht en onderstaande statistieken teruggevonden. 

 

Top 10 familienamen in Spanje (2008)

Meest voorkomende naam per provincie

Langs de andere kant bied dit ook veel voordelen zoals bij het achterhalen van de oorsprong van de familienamen en hun heraldiek. In enkele volgende blogs ga ik trachten één voor één de namen hun achtergrond te schetsen maar we beginnen met de meest voorkomende naam in Spanje.


GARCIA - "De García arriba nadie diga" (Van boven zegt iedereen Garcia)


Garcia (Gartzea) is een van oorsprong Baskische familienaam en wijdverbreid over het gehele Iberisch schiereiland en in Latijns Amerika.

 

Het is een inheemse naam uit de Franse zone in Spanje (wat nu Baskenland heet)  en waarbij de "h" aangeblazen werd en waardoor deze op een "g" gelijkt. De  Romeinen, die Baskenland honderden jaren bezetten, hadden echter  moeilijkheden om de “tz” uit te spreken waardoor deze vervangen werd door een c.

 

Garcia komt waarschijnlijk van het Baskische woord kartzea, wat beer betekent.

 

Andere, niet zo betrouwbare, bronnen relateren de naam Garcia aan de Germaanse oorlogen. Daar zou hij ’jonge krijger' betekenen, of afgeleid zijn vanuit  het Gotisch: Garxa of Garcha, wat ’gracieuze prins' betekend. Indien deze theorie zou kloppen bestond de naam dus reeds voor de  Moorse bezetting.

 

Een derde mogelijkheid is dat de familienaam Garcia afkomstig zou kunnen zijn van Musa ibn Musa ( غارسيا بن موسى )ook wel bekend als Garcia (Garsiya) ibn Musa. Deze Musa heeft , in 842 na Christus, o.a. deelgenomen aan de oorlog tegen vorst Cerdanya, en ging na de opstand mee met zijn neef Garcia Anguez, de koning van Navarra, naar het Baskenland. Daar werd hij García I van León genoemd. 

 

De eerste referenties van de naam Garcia zijn terug te vinden in het jaar 789 in Navarra en werd, volgens Menendez Pidal, "De Baskische naam Garcia al tussen 790-791 vernoemd in Castilië”. De naam Garcia verschijnt in Asturië voor het eerst eind achtste eeuw, en in 812, in een door Alfonso II, koning van Asturias verleend testament, wordt hij genoemd  als een bediende genaamd Garsea. Ramiro Garcia, was Gouverneur voor 843, en Sancho Garcia, Graaf van Castilië was in dit in de tiende eeuw.  In 843 heerste over de stad Leon, Ramiro Garcia, die erin geslaagd was in zijn eigen regering drie Garcia’s te benoemen.

 

De naam Garcia kent ook zéér veel afgeleiden. De meest gekende zijn: Gacía, Gacías, Gació, Gaciot, Garcea, Garceller, Garcés, Gárcez, Garci, Garcías, Garsea, Garsés, Gartzes, Garzia, Gasía, Gassías en Garzón (met zijn vele afgeleiden). De naam Garsea is ook terug te vinden in zijn mannelijke en vrouwelijke versies, zoals Garseand en Garsinde.