HomeBlogMultimediaContactStatistieken

Casa Nicolasa

7 maart 2016 22:23 - Behaeghe Manu

“Casa Nicolasa”

Julián García López moest regelmatig in San Sebastian zijn voor o.a “La Asociación Veterinaria Guipuzcoana” welke later uitgroeide tot “El Colegio Oficial de Veterinarios de Guipuzcoa” waarvan hij mede-oprichter was.

Zoals in meerdere verhalen telkens opduikt dat hij graag goed at kon hij in San Sebastian dan ook zijn hart ophalen aan een bezoek bij zijn lievelings-restaurant: Casa Nicolasa. Hieronder de bondige geschiedenis van dit gerenommeerd restaurant .

Nicolasa Pradera was een beroemde Baskische chef-kok en de oprichtster van de restaurants met haar naam in verschillende Spaanse steden. Ze bracht de traditionele Baskische keuken op een internationaal gerenommeerd niveau.

Nicolasa Pradera werd geboren op 7 december 1870 in de Baskische stad Markina-Xemein in Baskenland (Spanje). Zoals het gebruikelijk was in die tijd koos men de naam van de patroonheilige van die dag (St. Nicholas) als voornaam. Ze stierf in Madrid in 1959.

Van kinds been af treedt ze in dienst als keukenhulp van de familie Gaytan de Ayala. Wanneer één van de dochters van deze familie verhuist naar San Sebastián gaat zij mee en word ze verantwoordelijk voor de keuken.

Ze trouwt in San Sebastián met Dolhagaray Picabea Narciso, die één van de beste slagerijen in de stad uitbaat, en opent  in 1912 haar eigen restaurant in  de Calle Aldamar nº 4.


De stad San Sebastian was in die tijd een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in het Iberisch schiereiland, waar adel en de hogere klasse van die tijd hun vakanties doorbrachten. Het restaurant "Casa Nicolasa" verkreeg snel naam en faam bij de vakantiegangers, velen uit regeringskringen, en werd regelmatig bezocht door gerenommeerde mensen zoals Gregorio Maranon, een gerespecteerd gastronomische journalist.  In de besloten sfeer van het restaurant werden veel gedenkwaardige overeenkomsten van allerlei aard gesloten, zowel politieke als economische die de  toekomst van land bepaalden.

In 1932 verkocht ze het restaurant “Casa Nicolasa” aan Maria de Urrestarasu en opende zelf een nieuw restaurant "Andia", in samenwerking met haar kinderen, op de Paseo de La Concha.

 In 1933 gaf Nicolasa Pradera haar beroemde boek “La cocina de Nicolasa”  uit, met een voorwoord van Don Gregorio Maranon. Van dit boek zijn, tot op vandaag, 21 edities verschenen. Het is nog steeds razend populair en een naslagwerk zonder weerga.

Na de Burgeroorlog, in 1940, opende Nicolasa Pradera in Madrid het restaurant "Nicolasa” en wat later restaurant “Velazquez”.

In 1952 overlijdt Maria de Urrestarasu en “Casa Nicolasa”werd overgenomen door Pepita Fernández de Urrestarazu en haar neef Paco. Beiden werkten reeds sinds 1940 in “Casa Nicolasa” . Na de dood van Paco in 1972 bleef Pepita het restaurant openhouden tot 1986.

 

“De meest moderne chef der traditionalisten en de meest traditionele van de moderne chefs”

José Juan Castillo werd de nieuwe uitbater. Hij behield de traditionele lijn en werd “el chef más moderno de los tradicionales y el más tradicional de los modernos“ genoemd.

José Juan Castillo kreeg in de loop der tijd meer dan 350 beroemdheden over de vloer zoals de excentrieke hertogin van Alba. Zij presteerde het om 6 keer in één zomer het restaurant te bezoeken. Verder kon hij veel acteurs onder zijn klanten rekenen waaronder Charlton Heston, Richard Gere, Woody Allen en Salma Hayek.

Eind 2010, José Juan Castillo werd toen 66 jaar, besluit hij te stoppen en vind geen overnemer voor het restaurant (o.a. de keuken zat nog steeds op het eerste verdiep). Het gebouw, dat 98 jaar een restaurant  was, werd overgenomen door een groep van Pension-uitbaters. Het pand werd verbouwd en opende zijn deuren als pension in 2014 met behoud van de naam “Casa Nicolasa”. Op het gelijkvloers is er nu een delicatessenzaak met regionale producten.

 

 

Het restaurant kon zijn 100 ste verjaardag dus juist niet vieren….

      

 


Opmerkingen

Stuur een opmerking in