HomeBlogMultimediaContactStatistieken

Balneario de SAN JUAN

12 januari 2017 20:06 - Behaeghe Manu

In “Uit het dagboek van een Franciscaan” staat geschreven dat mijn grootouders en hun familie na de huwelijksmis in enkele autos naar het “Balneario de San Juan” reden alwaar het banket plaatsvond.

 

Dit kuuroord, in het midden van een vruchtbare vallei, aan de oevers van de rivier Urola en in de buurt van het stadje Azpeitia, werd gebouwd rond het jaar 1843. Don Mariano J. de Lascurain bouwde er aanvankelijk een badhuis welke uiteindelijk zou uitgroeien tot de beroemde badplaats. In 1881 werd het gebouw volledig vernieuwd, aan dezelfde bron, en met de meest moderne hydra-therapeutische apparatuur voorzien. Na 1970 werd het volledig afgebroken en kwam er een industriezone voor in de plaats en in 1995 werd er een nieuw hotel gebouwd.

Men sprak van “wonderbaarlijk water”, welke blijkbaar vooral werkzaam was op de dag van San Juan (23 juni). Mensen kwamen er om te genezen van bof, krop, bochels en andere gezwellen. Tot hun vaste klantenkring behoorden o.a. de voormalige Oostenrijkse keizerin Zita met haar kinderen.

“Het menu in het kuuroord”

  • Het ontbijt bestond uit chocolade met een glas water of pure melk, koekjes en koffie of thee naar keuze.
  • Het middageten bestond uit twee soepen, vier voorgerechten, twee “goed gekookte” hoofdgerechten en nagerechten. Daar werd bij gedronken: een glas sherry als aperitief, rode wijn bij het eten en Moscatel bij de nagerechten.
  • In de namiddag: chocolade of zoet gebak.
  • Diner: een soep, groente, eieren of omelet, twee voorgerechten en drie desserts.

O tempora, o mores!