HomeBlogMultimediaContactStatistieken

Lopez

20 mei 2016 18:42 - Behaeghe Manu


 Lopez is een familienaam afgeleid van de voornaam Lope.

 

In het oude koninkrijk van Castilië werd  de uitgang "ez" (zoon van) dikwijls toegevoegd aan de naam van de vader. De achternaam Lopez is hier een duidelijk voorbeeld van en Lope, op zijn beurt lijkt uit het Latijnse lupus te komen ( "wolf").

 

Er zijn verschillende verhalen over de mogelijke herkomst. Eén van deze verhalen verteld het verhaal dat ten tijde van de Romeinse overheersing er een Latijnse patriciërsfamilie zich op het Iberisch schiereiland kwam vestigen,genaamd de Lupos. Uit deze familie zou Koningin Lupa, Koningin van Galicië, afkomstig zijn. Dit zou de oudste tak zijn welke pas later in Andalusië voorkwam.

 

Het is dus zeer waarschijnlijk dat de naam van de Galicische herkomst is en zich via de Reconquista verspreidde over het Iberisch schiereiland. In de slag bij Las Navas de Tolosa werd bewijs gevonden van de aanwezigheid van een groot aantal ruiters met de naam Lopez, evenzo in de strijd van Salado en in de verovering van Sevilla, Lorca, Cordoba, Antequera en vele andere steden. 

 

Onder andere, worden Pedro Lopez en Garcia Lopez genoemd  in geschriften van koning Fernando III “El Santo”. In Andalusië ontving  Simon Lopez een aantal woningen in Alcala de Guadairade  van Koning Alfonso X,  welke aanleiding gaven tot de Andalusische tak van de naam Lopez.

 

Volgens het INE is het de vijfde meest voorkomende achternaam in Spanje in 2011, na Garcia, Fernandez, Gonzalez en Rodriguez. 879.145 mensen dragen als eerste familienaam Lopez, wat overeenkomt met 1,87% van de in Spanje geregistreerde bevolking.