HomeBlogMultimediaContactStatistieken

Txakoli

29 april 2016 17:55 - Behaeghe Manu

De typische baskische witte kustwijn  doet bij velen van ons geen belletje rinkelen. Bij ons in Vlaanderen is hij gewoonweg niet in de handel te verkrijgen. De Basken zelf zeggen dat hun productie niet groot genoeg is voor export en mompelen er al lachend bij dat hun wijn niet over de landsgrenzen geraakt wegens hun eigen verbruik.

Het woord “txakoli” vind zijn oorsprong in “etxako lain”, wat zich laat vertalen als “genoeg voor het huis”. Dit verklaard dus ook waarom de productie vroeger eerder beperkt was. (Etxea is baskisch voor huis maar heeft een zéér belangrijke betekenis voor de Basken. “Hun huis” is tevens hun herkomst, familie en bestaansreden.)

Geschiedenis

De teelt van de wijnstok in Bizkaia werd gedocumenteerd vanaf de middeleeuwen. Er zijn verordeningen teruggevonden die het toestaan het land vrijelijk te ​​ploegen voor het planten van wijnstokken.

In de zeventiende en achttiende eeuw kende Txakoli een ware bloeiperiode, en dan vooral in Bizkaia. De jaarlijkse productie van txakoli in dit gebied bedroeg indertijd 18.000 hectoliter, terwijl in Gipuzkoa de 3.200 hectoliter nauwelijks werd overschreden . De kuststrook in de omgeving van Bilbao kwam hierdoor tot een ongekende ontwikkeling.


Eigenschappen
De Txakoli is een karakteristieke wijn van het Baskenland en kan worden gedefinieerd als een jonge, frisse, fruitige en zure wijn, dit als gevolg van de gebruikte druivenrassen, de nabijheid van de zee en het microklimaat.  De druiven worden geteeld, beschermd van de noordenwinden, op alle mogelijke zuidelijke flanken om maximaal te kunnen profiteren van het zonlicht.

Dit alles geeft deze wijn zijn eigen persoonlijkheid. Het is een gemakkelijke wijn te nemen in lijn met de huidige trends aan het licht, frisse en fruitige wijnen drinken. Hij gaat perfect samen met allerlei soorten vis, lichte vleesgerechten of als aperitief. Veel grote Baskische koks raden hem aan in hun eigen restaurant.

Het is ook één van de meest traditionele producten van het Baskenland. Artisanale verwerkingstechnieken hebben echter plaatsgemaakt voor meer geïndustrialiseerde processen zonder zijn karakter uit het oog te verliezen.

Denominación de origen

Vandaag bestaan er twee “Denominación de origen” (wettelijk beschermde herkomstbenaming voor Spaanse wijn-bouwregio's) die respectievelijk worden geassocieerd met Gipuzkoa en Bizkaia. 

Het eerste gebied omvat de streek rond Zarauz en Getaria, zij verkreeg in 1989 de Denominación de origen “Getariako - Txakolina”, met 95 hectare aan wijngaarden,17 wijnkelders: 10 in Getaria, 6 in Zarauz en 1 in Aia en een productie van ongeveer 600.000 l. 

 

 


De tweede is de grootste in oppervlakte en is in twee subzones te verdelen: 

    • de kust van de regio's Uribe Costa en Txori Herri met Bakio als “hoofdstad”.
       
    • het gebied tussen de valleien van de Nervion en de Cadagua: de regio Encartaciones .

Bizkaia kreeg zijn “Denominación de origen” in juni 1994 en werd gepubliceerd in het Baskisch Staatsblad als "Bizkaiko Txakolina- Chakoli de Bizkaia". In totaal zijn er in Bizkaia 130 hectare wijngaard, waarvan 85ha zijn geregistreerd en gecontroleerd door de “Consejo Regulador” (regulerende raad) en  worden zij verdeeld in 170 producenten en 60 wijngaarden.

Beide streken zijn volop in uitbreiding. Men verwacht binnen drie jaar een grote verhoging van de totale productie daar er de laatste jaren enorme stukken land werden omgevormd van landbouwgrond tot wijngaard (jonge wijnstokken beginnen pas na 3 jaar kwalitatieve vruchten af ​​te werpen)