HomeBlogMultimediaContactStatistieken

Blog

Blogberichten 1 tot 10 van 27 berichten.

1 2 3

Volgende 10 »

Mariano García López - Cardeñosa

18 maart 2017 20:45 - Behaeghe Manu

Julián García López had 4 broers en 3 zussen.Van 2 broers weten we een héél klein beetje, van anderen niets. Franco, één van zijn broers, werd politierechter te San Sebastian en trouwde een Baskische. Ze bleven kinderloos.

Mariano, de oudste, werd dokter te Cardeñosa nabij Avilla.
Ooit zijn we eens een dochter van hem gaan bezoeken die nog in het ouderlijke huis woonde. Zijn dokterskabinet stond er toen nog ongewijzigd....

 

Van Mariano vond ik online zopas twee documenten terug waarin hij vermeld staat.

Meer...

Jules en Benoni Vanbesien

14 maart 2017 22:16 - Vanbesien - Behaeghe Manu

Dat twee broers trouwen met twee zussen is geen uniek feit in onze stamboom.
Wel uniek blijft dat onze grootouders samen trouwden: op dezelfde dag en plaats.

Hieronder hun "voorgangers".

Meer...

De Ledene's uit Merckem

25 februari 2017 20:15 - Vanbesien - Behaeghe Manu

Juliana Ledene was de tweede vrouw van Henri Vanbesien. Henri’s eerste vrouw, Romanie Pharielde Deblauwe, stierf op 39 jarige leeftijd en liet hem 3 kinderen na: Georges was 12, Gaspard 5 en Joseph nog maar 3 jaar. Daar Henri dit niet alleen kon beredderen werd de hulp van mijnheer pastoor ingeroepen en nog geen 7 maanden later hertrouwde Henri met Juliana Ledene. Geboren te Merkem was ze toentertijd als dienstmeid actief bij de Familie Vandenbogaerde op Kasteel Wolvenhof te Izegem.

Ik had nog niet veel opzoekingswerk verricht naar haar maar gisteren ontving ik, van iemand uit Waanrode, een scan van het bidprentje van Juliana. Karien zocht naar aktes van familie en vond héél wat informatie over haar ouders, broers en zussen.

Meer...

Baskische munt/Belgische ontwerper

10 februari 2017 18:45 - Varia - Behaeghe Manu

In de Spaanse Burgeroorlog koos de Baskische regering (Gobiemo de Euzkadi) de zijde van de Republikeinen en op 7 oktober 1936 werd de onafhankelijkheid van Baskenland uitgeroepen.

 

Nadat de nationalisten van Generaal Franco de Basken na een felle strijd hadden verslagen werd de autonomie ingetrokken op 19 juni 1937.

 

In deze kortstondige periode plaatste de Baskische regering een bestelling bij de Munt te Brussel van 6 miljoen stukken van 1 peseta en van 2 miljoen stukken van 2 peseta.

 

Het Belgische Munthuis bekwam deze opdracht, na in concurrentie te zijn geweest met de Monnaie de Paris.

Ontwerp in plaaster

Meer...

Balneario de SAN JUAN

12 januari 2017 20:06 - Anekdote - Behaeghe Manu

In “Uit het dagboek van een Franciscaan” staat geschreven dat mijn grootouders en hun familie na de huwelijksmis in enkele autos naar het “Balneario de San Juan” reden alwaar het banket plaatsvond.

 

Dit kuuroord, in het midden van een vruchtbare vallei, aan de oevers van de rivier Urola en in de buurt van het stadje Azpeitia, werd gebouwd rond het jaar 1843. Don Mariano J. de Lascurain bouwde er aanvankelijk een badhuis welke uiteindelijk zou uitgroeien tot de beroemde badplaats. In 1881 werd het gebouw volledig vernieuwd, aan dezelfde bron, en met de meest moderne hydra-therapeutische apparatuur voorzien. Na 1970 werd het volledig afgebroken en kwam er een industriezone voor in de plaats en in 1995 werd er een nieuw hotel gebouwd.

Meer...

Bergara en omstreken

27 november 2016 17:48 - Stamboom - Behaeghe Manu

Halfweg september hebben we enkele voorouderlijke dorpen bezocht. Onderaan een kaart-overzicht en een tabel met familieleden die daar geboren,getrouwd en/of gestorven zijn. 

Velen kwamen dus uit de directe buurgemeenten van Bergara en verhuisden naar Bergara wegens hun huwelijk. Binnen deze tak van onze stamboom was onze overgroot-moeder de eerste die zich buiten het Baskenland begaf. Daar zij reeds jong haar moeder verloor werd zij door haar vader, die bijna steeds buitenhuizig was wegens zijn beroep (Rentmeester voor de Hertog van Alva), ondergebracht bij de familie van de Hertog van Alva. Ze had ongeveer dezelfde leeftijd als de kinderen van de Hertog en kreeg haar opvoeding, waaronder Frans, samen met deze kinderen.

Meer...

La Constancia - 08/08/1933

16 juni 2016 22:41 - Garcia - Behaeghe Manu


Op de 24ste van deze maand, treden in het huwelijk met twee Belgische broers, de mooie en gedistingeerde señoritas Soledad en Manolito Garcia. De plechtigheid zal waarschijnlijk plaatsvinden in het heiligdom van Loloya. We sturen onze gelukswensen en dat God hen zegene in hun nieuwe staat. Na de huwelijksreis zullen ze zich in België vestigen. Het vertrek van de zussen Garcia laat een grote leegte in de Traditionele Club want ze waren twee van de beste elementen. De twee, en vooral Mamolita in de rol van Ana Mari in “El Caserio”, waren volgens getuigenis van vele personen, goede actrices. We troosten ons bij de gedachte dat deze nieuwe weg hen een kroost zal bezorgen. Om het afscheid te vieren zal het artistiek kader hen een eenvoudige hulde brengen over een paar dagen. 

Meer...

Mauricio Flores Kaperotxipi

10 juni 2016 20:02 - Varia - Behaeghe Manu


Mauricio Flores Kaperotxipi werd geboren op 10 mei 1901 te Zarautz (4 jaar ouder dan onze grootmoeder, Juliana Maria Soledad Garcia).

 

Jeugd:

Mauricio moest  van kleins af aan zijn vader helpen die kleermaker was. In de voormiddag werkte hij bij zijn vader maar in de namiddag kon hij zijn tijd besteden aan zijn grote passie: tekenen. Hij begon met het volgen van lessen bij “La Juventud Antoniana de Zarautz” die werden gegeven door Lucia Urbina. La Juventud Antoniana de Zarautz was tevens de jeugdgroep waarbij onze grootmoeder en haar zus aangesloten waren. Zij waren vooral actief in zang en musical. Ze zullen hem dus zeker gekend hebben en veelvuldig samen de namiddagen doorgebracht hebben. 


Meer...

Ugalde

28 mei 2016 9:59 - Garcia - Behaeghe Manu

Ugalde is een zéér oude Baskische naam die reeds in de veertiende eeuw wijdverspreid was in de vier baskische provincies: Guipuzcoa, Vizcaya, Alava en Navarra.

De eerste vermeldingen vinden we terug in het dorp Legazpia, wat onder de juris-dictie valt van de stad Bergara (Vergara).

Van daaruit verspreid de naam zich naar Tolosa, Onate, Lizaur, Usúrbil, San Sebastián en Mondragón wat betreft Guipuzcoa, naar Zaldua, Zeberio, Ereño, Elorio y Sondica en Bilbao in Vizcaya en naar Aldas in Navarra.

Meer...

Lopez

20 mei 2016 18:42 - Garcia - Behaeghe Manu


 Lopez is een familienaam afgeleid van de voornaam Lope.

 

In het oude koninkrijk van Castilië werd  de uitgang "ez" (zoon van) dikwijls toegevoegd aan de naam van de vader. De achternaam Lopez is hier een duidelijk voorbeeld van en Lope, op zijn beurt lijkt uit het Latijnse lupus te komen ( "wolf").

 

Er zijn verschillende verhalen over de mogelijke herkomst. Eén van deze verhalen verteld het verhaal dat ten tijde van de Romeinse overheersing er een Latijnse patriciërsfamilie zich op het Iberisch schiereiland kwam vestigen,genaamd de Lupos. Uit deze familie zou Koningin Lupa, Koningin van Galicië, afkomstig zijn. Dit zou de oudste tak zijn welke pas later in Andalusië voorkwam.

Meer...

Volgende 10 »

1 2 3